El teu navegador no admet frames <a href='http://www.blogger.com/home'>Accedir a la pàgina pricipal de Blogger</a>
Menú Accessible del Bloc Començament del primer article Suscripció al butlletí Arxiu del Bloc per ordre de data Índex de categories Qui som? Els resposables del Bloc Sobre accessibilitat, dreceres i opcions del Bloc

26 de novembre 2008

Computació Distribuïda: innovar és cosa de tots

¿Us imagineu tota una ciutat col·laborant en xarxa per projectes de recerca? ¿Podríem ajudar al nostre Ajuntament a realitzar tasques de computació complexes o a gestionar els recursos municipals? ¿Per què no convertir Sant Cugat en un centre de càlcul col·laboratiu en innovació urbana?

La Computació Distribuïda (Distributed Computing o Grid Computing) és una manera de participar des de casa en projectes d'innovació i recerca. No és una tecnologia nova, fa anys que existeixen experiències de diversos tipus que aprofiten la potència de càlcul de milers d'ordinadors connectats en xarxa: la Unió Europea (eu-egee.org), la Universitat de Califòrnia (boinc.berkeley.edu) o la Universitat d'Stanford (folding.stanford.edu) són algunes iniciatives consolidades al servei de la recerca.


El funcionament de la computació distribuïda és molt senzill: una tasca complexa es divideix en parts petites de manera que càlculs que podrien trigar anys en fer-se són resolts en molt menys temps. I qui fa aquests càlculs parcials? Doncs ordinadors com els que teniu a casa, a l'escola dels vostres fills o a la feina, ordinadors que aprofitant les estones de poca activitat realitzen computacions que més tard seran enviats un servidor central.


Això és el que fa, per exemple, World Community Grid, una xarxa dedicada a projectes en benefici de la humanitat. Aquests són alguns dels més destacats:

  • Collites d'arròs més resistents mitjançant l'estudi de les proteïnes de l'arròs.
  • Investigació de fàrmacs eficaços contra virus del dengue, hepatitis C, del Nil occidental i la febre groga.
  • Ajudar en la lluita contra el càncer tot millorant els resultats de la cristal·lografia per raig X com a eina per a determinar l'estructura de nombroses proteïnes associades a aquesta malaltia.

Si esteu interessats en dedicar el temps lliure del vostre ordinador a projectes innovadors en benefici de la humanitat, podeu saber-ne més a: www.worldcommunitygrid.org