El teu navegador no admet frames <a href='http://www.blogger.com/home'>Accedir a la pàgina pricipal de Blogger</a>
Menú Accessible del Bloc Començament del primer article Suscripció al butlletí Arxiu del Bloc per ordre de data Índex de categories Qui som? Els resposables del Bloc Sobre accessibilitat, dreceres i opcions del Bloc

18 de novembre 2008

La natura, laboratori d'innovació amb 3,8 bilions d'anys d'experiència

Des de sempre, la natura ha estat una de les principals fonts d'inspiració on l'home ha buscat respostes per a tota mena de situacions i problemes.

Nature's 100 Best Innovations
pretén ser una publicació anual on es recolliran algunes de les solucions més
innovadores que trobem a la natura i que són models de potencial aplicació pràctica.

Tal i com diuen Janine Benyus i Gunter Pauli, autors d'aquesta iniciativa,
"(...) tenim que mirar on no hem parat prou atenció, en el extremadament exitós laboratori de I+D que ha estat funcionant en aquest planeta des de fa 3,8 bilions d'anys. En aquest temps, entre 10 i 30 milions d'espècies, han aprés a fer tot allò que ara necessita fer la espècie humana (...)".

Aquests són alguns exemples de solucions innovadores recollides a Nature's 100 Best Innovations:

  • Superfícies sense fricció inspirades a la pell llefiscosa del peix de sorra (scincus scincus) i adaptables als sistemes elèctrics.
  • Retardants del foc lliures de tòxics, basats en els residus de certes fruites i en com els animals ho transformen en energia sense crear foc, és a dir, el cicle de Krebs.
  • Sistemes de recuperació de l'aigua mitjançant torres refredadores inspirades en com l’escarabat del desert de Namibia recull aigua de la boirina.
  • Envasos per a líquids biodegradables i revestiments per a canonades que han estat concebuts en investigacions sobre alguns gripaus d'Austràlia.
Qui sap, serà el nou sistema de reciclatge de residus orgànics un procés basat en la doble digestió del conill? O potser combatrem al mosquit tigre amb ultrasons generats des del nostre propi telèfon mòbil?

Si esteu interessats, podeu trobar més informació a: www.n100best.org



1 comentaris:

Ferran Alvarez ha dit...

En podeu veure una entrevista amb Janine Benyus, l'autora del llibre, a la web de RTVE:
http://www.rtve.es/alacarta/player/335907.html